Białko Klotho na poprawę pamięci i umiejętności ruchowych
9 sierpnia 2017, 11:18Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco odkryli, że podawanie myszom w różnym wieku i kondycji fragmentu białka Klotho szybko poprawia ich osiągi poznawcze i fizyczne.
Papierowy czujnik-plaster do monitorowania poziomu cukru w trakcie ćwiczeń
19 września 2017, 12:42Amerykańscy naukowcy opracowali papierowy plaster-czujnik dla diabetyków, który pozwala mierzyć poziom glukozy w czasie ćwiczeń.
Lipidy bakteryjne przyczyniają się do miażdżycy?
2 listopada 2017, 11:17Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów będących źródłem tłuszczu, np. masła, nie zawsze zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut sądzą, że udało im się częściowo wyjaśnić tę zagadkę. Podczas analizy blaszek miażdżycowych pobranych od pacjentów z Hartford Hospital znaleziono bowiem lipidy z sygnaturą nieprzypominającą zwierzęcej. Zamiast tego okazało się, że lipidy pochodzą od pewnej grupy bakterii.
Rodzicielska przysługa
18 grudnia 2017, 13:58Łososie (Salmo salar), które umierają po tarle i złożeniu ikry, wyświadczają przysługę swojemu potomstwu. Ich rozkładające się ciała użyźniają bowiem wody i tworzą warunki sprzyjające wzrostowi rybek. Autorzy publikacji z pisma Ecology Letters wspominają też o podtrzymaniu różnorodności genetycznej.
Podglądanie mózgu za pomocą EEG
23 lutego 2018, 11:54Na Uniwersytecie Toronto Scarborough powstała technika, która pozwala cyfrowo zrekonstruować obrazy, które postrzega dana osoba, na podstawie danych zebranych przez EEG.
Nowy cel w walce z progerią
27 kwietnia 2018, 11:19Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge zidentyfikowali enzym, którego zablokowanie może ograniczać objawy progerii, rzadkiego zespołu charakteryzującego się przyspieszonym starzeniem.
Słabość zdradzona przez zapach
2 lipca 2018, 09:59Lemury katta (Lemur catta) wyczuwają słabość w zapachu innych osobników. Później zachowują się wobec nich bardziej agresywnie.
Balsamowano wcześniej i na większym obszarze niż sądzono
17 sierpnia 2018, 05:33Starożytni Egipcjanie stosowali zaawansowane metody balsamowania o wiele wcześniej (ok. 1500 lat) i na większym obszarze geograficznym niż przypuszczano. Potwierdziły to badania przeprowadzone na mumii z Górnego Egiptu z ok. 3700-3500 r. p.n.e.
Ponieważ jemy także oczami, wirtualna rzeczywistość może zmienić nasze postrzeganie smaku
16 października 2018, 11:10Wirtualna rzeczywistość może zmieniać odczuwanie smaku.
Jedzenie ze wspólnego naczynia zmiękcza przyszłych negocjatorów
13 grudnia 2018, 11:10Chcąc nastawić ludzi na współpracę, warto z nimi pójść do restauracji, gdzie je się ze wspólnego naczynia.